Et "alt optaget" til Mörrum i foråret fik humøret til at synke adskillige grader, og vi havde egentlig opgivet at få gennemført en klubtur, da vi rent tilfældig faldt over en artikel om Bolmeåen, der lovede flotte vildfisk på kiloet i uforstyrret natur, og med chance for at se både elg, rådyr og fiskeørne.

Flotte farvefotos fra omgivelserne samt af bækørreder, fik os til at undersøge sagen, og snart var turen planlagt. Skulle vore forventninger blive indfriede, havde vi de rigtige fluer med, flyde, synke eller intermediate, kunne vi komme til for andre fiskere, og hvordan skulle vi få alle vore fisk med hjem      
 
Afgang
Det er tidlig torsdag morgen og vi er samlede nede på havnen. Et broget udsnit af Fluefiskerne Bornholms medlemmer, i alt 8 stk., og som altid er humøret højt. Ivan med den grusomme, Kanonrad, Jørn, Troldmanden fra Finnedalen, Miguel, Bjarne, Otto put and take og Carsten. 
  bolme93_afgang.jpg
Vi har alle set frem til dagen og nu er den der pludselig. Ombord på færgen finder vi restauranten, og da Poul Anker stikker snuden ud forbi havnemolen og går nordpå, er livet bare herligt. Vi er på vej, vi har det hele foran os, det er bare at nyde, nyde.
Ankomst
Turen op forløber som den skal, og efter vi har kørt et stykke ad E4 mod Ljungby, svinger vi fra mod Nöttja. Pludselig er det smalle grusveje og høje grantræer på begge sider af vejen. Vi møder første gang Bolmeåen, da vi når Nöttja Bro. Den ser lidt lavvandet ud, og store samlinger af sten ligger og skyder ryg med vandet strømmende forbi sig. Det kan dog ikke få optimismen til at falde en eneste grad hos gutterne, vi har nemlig læst artiklen.
Vi finder nemt Kvarnagården og Arne Johansen, der er en af mange kortsælgere. En frisk, gammel, sej og snaksalig gut, der flere gange bander Sydkraft ad pommern til.

Vi begynder nu at blive lidt betænkelige, for det viser sig, at Sydkraft, som så mange andre steder styrer vandgennemstrømningen i Bolmeåen  "Denn år faneme aldeles for mycket regulerat, dom jävlar ödelägger fisket i vor fina å” , skryder Arne, og sender en lang stråle godt lagret snus et par meter hen ad gårdspladsen. Fluefiskerne Bornholm er dog ikke sådan at kue, vi vil godt lige selv se lokaliteterne. Arne viser os vej til huset vi har lejet, og det er til gengæld guf. Et dejligt træhus i rødt og hvidt, med gode reelle rum, fint køkken, udendørs das, og bare 50 meter fra Bolmeåen, lige ned til fluestykket. En perfekt base for de kommende dages fiskeri.
 
Hasse Norell
Via vore telefonsamtaler omkring fiskeriet i Bolmeåen, er vi blevet henvist til Hasse Norell, selv ivrig og dygtig fluefisker. Han er flink og hjælpsom, og giver os god vejledning i fluer og grej til fiskeriet. Til sidst tilbyder han at møde os ved huset den torsdag eftermiddag vi ankommer, for at vise os lidt af Bolmeåen. På vej rundt får vi en masse oplysninger om fiskeriet netop nu, fiskeriet i fordums tid, og udpeget gode standpladser. Bolmeåen har tidligere haft en stamme af store vildfisk, der har været meget eftertragtede. Helt op til 9 kilo og med 5 kilo's fisk som almindelige.
  bolme93_rundvis.jpg
 I 1950 stemmede man søen op hvorfra Bolmeåen starter, og spærrede således de store søørreders vej til gydepladserne. I dag er man nødt til at udsætte fisk, samtidig med at man dog prøver at skabe en naturlig bestand i åen. Vi kan ved selvsyn godt se, at åen mangler vand, men stadig er der sving og stryg med oplagte standpladser. Omgivelserne er fine, det ser rigtigt ud det her, og vi føler os ikke længere snydt.

Endelig fluen i vandet
Bilerne bliver tømt, gearet kommer på plads, et par hurtige skiver med pølse, og så er vi klar. Nu kan vi ikke vente længere. Snart er vi spredt over hele fluestrækket og i fuld sving. Selv er jeg gået nedstrøms, og fisker et sving samt et stryg nedenfor af. Her er jævn god strøm og masser at vand og plads til store fisk. Fluen er en sort Montana str. 8.Efter en tid nærmer jeg mig slutningen af stryget, hvor der er en fin lille nakke. Tredje gang fluen tager vandet med et lille blop, og dårligt er begyndt at svinge over mod egen bred er der bid. Linien strammes og fighten er i gang. Herligt, den første bækørred på kiloet Til trods for at den har strømmen til hjælp, gør den ikke megen stads at sig, og jeg begynder at tvivle på stør pelsen. Da den glider op på siden at mig, kan jeg se, at der er lang vej til kiloet, og målet viser da heller ikke mere end godt 20 cm. Men hvad den mangler i størrelse, har den til gengæld i skønhed. Kraftigt bygget, muskuløs med sort ryg og gyldne flanker fyldt med røde prik­ker, en vaskeægte Bolmeørred. Den får forsigtig friheden igen og piler straks ned bag den første sten. Solen varmer dejligt på ryggen, fuglene synger, vandet bruser, og både op- og nedstrøms gode fluefiskekammerater. Hvad mere kan man forlange, dette her er simpelthen meningen med livet  

Fisk med hjem
Da vi sent torsdag aften mødes over kaffen, har Kanonrad som eneste fisk med hjem  En tæt lille fyr på godt 30 cm. Vi er dog alle enige om, at det nok skal lykkedes, vi skal lige have fisket os ind på vandet.
 

Hele fredagen fiskes der intenst, men resultatet står slet ikke mål med anstrengelserne. Flere får fisk, men stadig i fjervægtsklassen. Troldmanden lander dog en rigtig flot ørred på ca. 35 cm. Utrolig bred og dyb, og fyldt med disse skønne røde prikker. I løbet af dagen hører vi, at der længere oppe på det rolige vand er blevet landet 2 ørreder på mellem 2 & 3 kg    Men ak, da vi ser disse fisk bliver vi fælt skuf­fede. Store er de, og også brede og dybe, men hvor pokker er halerne.  
  bolme93_ivan.jpg
Store udslidte dambrugsfisk, og absolut ikke det vi havde regnet med. Vandet er faldet yderligere siden torsdag, men der er stadig pænt med vand på fluestrækket. Vejret er dejligt, og omgivelserne vi går i er helt rigtige. Fredag aften vil vi prøve aften/natfiskeri for at 5 om det er det, der skal til for at få hul på bylden. Tre af os stikker op til det nordlige stræk og fisker ned strøms dæmningen. Det er et langt dejligt stræk med en jævn god strøm fulgt af flere gode sving og nakker. I skumringen hver strækket op. Bjarne har et regulært hug, der trækker hans lange stang helt nedover vandet, og yderst på en af nakkerne er der to gange et ordentligt sjask i vandet. Det her er ikke småfisk, men mere bliver det ikke til. Da vi kommer hjem viser det sig, at de andre har oplevet tilsvarende på fluestrækket. Som på klokkeslæt er åen blomstret op, og de tilsyneladende før nok så tomme standpladser vrimler i en halv time med fisk. Store hvirvler og buler på vandet fortæller om jagende fisk, men fluerne driver upåagtet gennem strømmen. Lørdag fortsætter som fredag. Vandet er faldet yderligere, og temperaturen er 25° . Stemningen er behagelig afslappet, og det meste af dagen råhygges der mere end der fiskes. Der produceres fluer til aftenfiskeriet, alt imens vi på skift tager et træk gennem strømmen.

Rød Birkespinner
Lørdag eftermiddag lander der pludselig en bille i god størrelse på bordet lige ved siden af Troldmanden. Han er for en gangs skyld kvik, giver den en dråbe lak på der ene vinge, og fæstner er stor rød hackelfjer i lakken. Hen på det nærmeste træ med billefar, der straks får sig bragt i sikkerhed 3-4 meter oppe i træet. Efterhånden som folk kommer hjem bliver de spurgt ud om dette mærkelige dyr, men ingen synes at kende det……     og dog Ivan som jo er en berejst herre,  tager straks chancen. Den er rød og sidder i et birketræ, og med fast, overbevisende stemme resonere han, at det er en Rød Birkespinner. Folk hygger sig, for der er intet som god gas. Fle­re gange i løbet af eftermiddagen står Ivan med kikkerter for øjnene og udbryder, "den er faneme flot", og først sent lørdag falder l0'øren. Ivan kan godt selv se det sjove i det, og tager det helt pænt.

Miguel har været længe væk lørdag eftermiddag, og jeg fir der ham oppe på det rolige stræk. "Der er et par ordentlige bamser, der går og roder rundt", siger Miguel, "stil dig derhen og prøv om du kan få dem til noget". Da jeg kommer ud i vandet mærker jeg, at der er mere strøm end først antaget. På modsatte side ligger et par store sten lidt under vandet, en oplagt standplads.

En gang i mellem går det galt
Flere fluer prøves, og efter en times fiskeri sætter jeg den gode gamle Big Hole på forfanget. Anden gang fluen er trukket halvvejs over strømmen klemmer den på. Den er stor og tung, og kan let trættes ud i det rolige vand. Vel oppe på land kan vi konstatere, at det er endnu en "pelle haleløs". Meget bred over ryggen, og i fin form, 2,1 kg. Vi tager den, da det er vores første fisk i god størrelse, men normalt vil sådan en fyr få friheden igen. Lørdag aften er det så meningen, at der skal natfiskes Et eller andet går dog galt, og vi ender alle i stuen med bordet fyldt af flasker. Gammel Dansk, Jæger, Vodka og Små Grå skylles ned i rigelige mængder, og vi har det mægtigt skægt. På et tidspunkt vil Jørn have, at vi skal ringe efter en Taxi, for nu skal han hjem. Troldmanden er så stiv af syre, at han rammer gulvet i stedet for sengen Miguel og Otto tager den på hovedet ned af trapper, utroligt kommer ingen af dem til skade. Kanonrad holder længe stand, men falder til sidst i, og da Miguel på et tidspunkt kommer ind på mit værelse og forsøger regulær voldtægt, så hopper Kanonrad rundt som en anden kakkerlak, og synes at det hele er evigt sjovt. Det bliver langt ud på morgenen førend der falder ro over tropperne. 
På den igen
Søndag morgen er jeg selv og Bjarne tidligt oppe for at tage et sidste træk. Vandet er faldet endnu mere, og vi bestemmer os for at tage turen op til det stille stykke. Det er en dejlig morgen hvor alt ånder fred og ro, og mens andre plejer tømmermænd, renser sækken og forsøger at vælte træer derhjemme, har vi spændende fiskeri med flere følgere og springende fisk. Sluttelig overlister Bjarne een af dem, og kan efter kort fight lande endnu en stor ørred på 2,0 kg. 
  bolme93_bjarne.jpg
Da vi kommer hjem går de fleste rundt ved siden af sig selv, og især Kanonrad ønsker sig langt væk. Stønnende og kridhvid i hovedet forsøger han at overbevise os andre om, at så syg har han aldrig været før. Cirka hvert 5 minut det meste af dagen må han hen og støtte sig til et af de store grantræer, alt imens han krænger vrangen ud. "Tjølling", er Troldmandens eneste kommentar.

Alt får en ende
Formiddagen går, vi får pakket og søndag aften er vi tilbage på Bornholm. Vi har haft nogle pragtfulde dage ved dette dejlige fis­kevand. Der har været god stemning på hele turen og folk har hygget sig. Desværre har fiskene ikke helt levet op til vore forventninger, men det viser jo bare, at selv når artikler i diverse blade ikke omhandler laksefiskeri, så skal de stadigvæk tages med en god bid brød til. Strømvand er og bliver dog strømvand, det er her fluefiskeriet hører hjemme, og kysten bliver sammenlignet hermed, kun en ringe erstatning.

Bolmeteamet.